
A zabpelyhet kiválogatott egészséges zabszemekből állítják elő. A zabszemeket magas hőmérsékleten gőzölik, ezután hengerek között szétlapítják.
A zabpehely gazdag fehérjében. Sok ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas.
Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Antioxidánsokat tartalmaz.
Magas élelmirost tartalma a jó emésztést segíti.
A zabpehely glikémiás indexe közepes, tehát hosszantartó jóllakottság érzetet biztosít.
Rendszeres fogyasztása jót tesz bőrnek és a hajnak is.
Felhasználása: a zabpehelyből leggyakrabban kását készítenek, de igen népszerű müzlikbe, levesekbe, főzelékekbe, süteményekbe keverve is. Tejbe áztatva fasírt is készíthető belőle. Durvára aprítva a panír közé keverhető. Egy-egy evőkanál zabpelyhet érdemes szinte bármelyik ételhez is hozzáadni, ugyanis a zabpehely nem engedi, hogy az étel leégjen, letapadjon.
Kása készítése: egy csésze pelyhet egy csésze tejben egy csésze vízzel, csipetnyi sóval, cukorral felforralunk. Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk. Gyümölcs, méz, olajos magvak hozzáadásával müzliként fogyasztható. Különösen alkalmas kisgyermekek táplálására.
Allergének a termékben: glutén
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 1487 kJ (355 kcal)
- Zsír: 7,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,3 g
- Szénhidrát: 65,5 g
- amelyből cukrok: 1,1 g
- Fehérje: 13 g
- Só: <0,1 g