
Az útifű maghéjat elsősorban emésztést segítő, hashajtó hatása miatt ismerjük, amely hatás mögött a magas vízoldékony rost tartalma áll. Kevésbé ismert hatása, de ugyanezen oknál fogva (a rostoknak köszönhetően) szerepe lehet a koleszterin- és vércukorszint csökkentésében, a testsúlyszabályozásban és az általános közérzet javításában is.
Az útifű maghéjliszt elsősorban sütéshez-főzéshez ajánlott. Reform, illetve gluténmentes lisztkeverékekkel készült kenyerekhez és péksüteményekhez adva segít a kellemes, laza, szivacsos állomány kialakításában. Liszt nélkül készített ételekhez kiváló (pl. nyers vegán desszertek, kókuszgolyó, csökkentett szénhidrát tartalmú fogások), megakadályozza a víz kiválását.
Vízfelvevő képessége miatt kiválóan helyettesíti a zselatint, ráadásul könnyebb is vele dolgozni. Pudingokhoz tökéletes.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 189 kcal
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 0,4 g
– ebből cukor: 0,1 g
Fehérje: 0,45 g
Só: 0,11 g