
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkentik a koleszterin szintet és a vérnyomást. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőle, mert már kevesebb mennyiségtől is jól lakunk. A durumbúza, más néven kemény búza a mediterrán területek népszerű gabonafajtája. A durumbúza és a hagyományos búza közötti különbség a szénhidrát kémiai összetételében keresendő. A durumbúzában található keményítőt nehezebben tudja lebontani a szervezetünk, így az lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos búzáé. Emiatt a durumbúza fogyasztása az egészség megóvása érdekében mindenkinek ajánlott, de rendkívül hasznos a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek. Magas a rost és vitamintartalma. Vigyázzunk azonban arra, hogy a durumbúza és a belőlük készült termékek is tartalmaznak glutént!
A keménybúza őrleményéből tojás és egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül is kiváló minőségű tészták készülnek. A tészták sárga színét a magokban található természetes színezőanyag, a béta-karotin adja. Kenyérsütésre, dagasztásra önmagában kevésbé ajánlott, a nehezen hozzáférhető glutén tartalma miatt. Mivel a durumtészták nem tartalmaznak tojást, jól beilleszthetők a koleszterinszegény és vegán étrendbe is.
Összetevők: teljes kiőrlésű durum búzaliszt, víz.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1591 kJ/376 kcal
Zsír: 2,2 g
Szénhidrát: 69,8 g
– ebből cukor: 0,4 g
Fehérje: 14,8 g
Só: 0,15 g