
A bab fehérjében, rostokban és keményítőben gazdag, de zsírszegény zöldségféle, tápértéke azonban magas.
Jellemzői:
- magas fehérjetartalom- 22-35%/100 g (a hús fehérjetartalma 12-25 mg/100 g, a krumplié 2,5 g/10 g) Ha vegán vagy, mindennap kell hüvelyest enned!
- segítenek a bélrendszer jó működésében
- csökkentik a szívbetegségek kockázatát
- ízületi gyulladásban is jó hatásúak
- vércukorszint stabilizáló hatásúak
- néhány fajtájuk a reproduktív szerveinket erősíti
- támogatják a veseműködést
- gabonával, zöldségekkel tökéletesen komplett étel
Hasznos tippek:
-
A babot áztatni kell fogyasztás előtt, megelőzve ezzel a fogyasztása után sokaknál jelentkező bélgázképződést és elősegítve a babszemek egynemű megpuhulását. Az áztatási idő tapasztalatoktól függően és babfajtától függően fél- egy nap. Nagyon fontos, hogy a babot ne az áztatóvizében tegyük fel főni és a sózást az étel elkészülte utánra hagyjuk.
-
A babfélék is hajlamosak a zsizsikesedésre, így a tarkabab is. Jól bevált trükk, hogy a tárolás előtt a babot kis időre bátran fagyassza le mélyhűtőben.
-
A szárazbab légmentesen záró dobozban, dunsztos üvegben, mindenképpen szobamérsékleten, közvetlen, erős fénytől óvott helyen akár egy évig is biztonsággal eltárolható.
-
A babos ételekhez az alábbi fűszerek illenek leginkább: babérlevél, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoránna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony, lestyán.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1441 kJ/333 kcal
Zsír: 1,2 g
Szénhidrát: 59 g
– ebből cukor: 4,1 g
Fehérje: 21 g
Só: 0,05 g