Quinoa
2200 Ft/
kg

Az amaránthoz hasonlóan Dél-Amerikából származó apró magos növény. Látszólag egy gabonaféle, azonban közelebb áll a céklához, mint bármilyen búzaféléhez. Gluténmentes, sok helyen superfood-ként is említik.

Előnyök:

  • Magas az antioxidáns tartalma, két flavonoid rendkívül sok van benne: a kvercetin és a kempferol.
  • Sok fitonutrienst tartalmaz, amik erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
  • A sima gabonákkal összevetve magasabb a jó zsírsav tartalma (omega-3 ás ALA), melyek forralás és párolás esetén sem tűnnek el a minőségi quinoaból. További antioxidánsokat is tartalmaz, mint az E-vitamin család, mint az alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol, valamint flavonoidok, melyek oxidatív védelmet nyújtanak.
  •  Glikémiás indexe is alacsonynak mondható.

Előkészítése: mielőtt fogyasztanák, mindig áztassa be a keserű védőréteg eltávolítása miatt. Miután szűrőbe tette, engedjen rá hideg vizet és addig mossa, míg a habzó réteg el nem tűnik. Kóstoljon meg néhány magot, ha még mindig keserűnek találja, áztassa tovább.

Elkészítése: miután alapos átmosással eltávolította a magok védőrétegét, tegye edénybe, öntse fel kétszeres mennyiségű vízzel és adjon hozzá egy kis sót is. Forralásánál fedje le egy jól záródó fedővel. Kb. 15 percig kis lángon főzze. Miután a szemek kellőképpen megdagadtak, vegye le a tűzről és pihentesse 5 percig, majd átkeverés után már tálalható is.

Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 382 kcal / 1611 kJ
Zsír: 6,1 g
Amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 64,2 g
Amelyből cukrok: 0 g
Rost: 7 g
Fehérje 14,1 g
Só: 0 g

Allergének: nyomokban földimogyorót, szezámmagot és dióféléket tartalmazhat.

Származási hely: Peru
Forgalmazó:
Nol-Sweet Kft.