
20% paradicsompürével, durumlisztből, tojás nélkül, mediterrán fűszerekkel, parajdi sóval készült, alacsony glikémiás indexű termék.
Ősrégi tészta, a pontos eredete a homályba vész, ami azonban biztos, hogy a XIII-ik században már írásos nyoma van a létezésének.
A kinyújtott tésztát tésztalapokra vágták, ilyen egyszerűen született ez a tésztafajta. A forma hosszabb élei gyakran fodrozottak. A fodrok segítenek abban, hogy a tésztalapok közötti tartalmat/szószt könnyebben a helyén tartsa. Sokféle méretben létezik, de legyen bármekkora is, a legfontosabb, hogy a nemes egyszerűséggel a tészta nevét hordozó rakott tésztát készítsed belőle. Általánosságban készíts hozzá valamilyen (paradicsomos) szószt és a tésztát rétegezd, a rétegek közé felváltva kerüljön a szósz, majd rikotta sajt, végül az egészet öntsd le besamel szósszal és süsd meg.
Felhasználása : mediterrán zöldséges-húsos szószokkal, ragukkal, száz féleképpen (Híg ragu esetén előfőzést nem igényel!).
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1480 kJ/345 kcal
Zsír: 2,6 g
Szénhidrát: 57 g
– ebből cukor: 4,2 g
Fehérje: 21 g
Só: 1,5 g