
A napraforgót mindenki ismeri, virágjára már ránézni is öröm. Még sem csak szépségéért termesztik. Elsősorban olyan nyersanyag, amelyet olaj előállításához használnak, élelmiszer- és kozmetikai célokra egyaránt. Kínában papírok készítésére használták a napraforgószárakat. De persze kiváló snack is a hántolt napraforgó.
A napraforgómag hatása
A természetes és a népi orvoslásban köhögésgátlóként használják, a Közel-Keleten tinktúrákat készítek és a láz enyhítésére használják a hántolt napraforgót.
Gazdag esszenciális zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban, B1-, B2-, és különösképp E-vitaminban, de számos ásványi anyagot, nyomelemet, cinket, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, és szelént is tartalmaz.
A hántolt napraforgómag rengeteg makro- és mikroelemet, aminosavat és fitoszterint tartalmaz, elősegítve az LDL koleszterin csökkentését. Az egyik említett aminosav a triptofán, amely a szerotonin hormon termelődéséért felelős.
Nem csak a pörkölve, sósan érdemes fogyasztani, sokféleképp használható a hántolt napraforgó. Hozzáadható kásákhoz, müzlihez, joghurthoz, száraz serpenyőben megpirítva bármilyen salátához adható. Készíthetünk belőle vegán „túrót”, fűszerezve kenyérfeltétet, krémet, de megszórhatjuk vele a pékárukat is.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 582 kcal
Zsír: 48 g
Szénhidrát: 17 g
– ebből cukor: 3 g
Fehérje: 19 g
Só: 0 g