Jótékony hatásai: A lencse, (mint általában minden babféle) kiemelkedően gazdag nyomelemekben. Főként magnéziumban gazdag, ami nagyon fontos a teljes értékű szív- és idegrendszeri működéséhez. Magas továbbá a vas, cink, kálium, kalcium és foszfor tartalma is. Rengeteg vitamint is rejt magában, többek között A-, B1-, B6-, B9-, B11 és E-vitaminokat. Magas a folsav tartalma is. A folsav bevitele a szervezetbe terhesség esetén kiemelten fontos, komoly szinten támogatja a magzat fejlődését. Fontos bioaktív anyagokat is tartalmaz, mint pl. a szaponin, a flavonoid és a fenolsav. Ezek segítenek csökkenteni az egyes rákfajták kialakulásának a rizikóját, illetve a koleszterinszintet is csökkentik. A hüvelyeseknek köztudottan magas a rosttartalmuk, közülük viszont legkönnyebben a lencsét emészti meg a szervezetünk. Ezáltal javítja is az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is. Keményítőben szegény. Ez is, és magas fehérjetartalma is ugyancsak segíti az emésztést. Hihetetlen, de a lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. (Persze, nem lehet a növényi eredetű fehérjét összehasonlítani az állati eredetűvel, ezért mindenki fogyassza saját meggyőződése szerint. Az viszont fontos tény, hogy a növényi eredetű fehérje könnyebben emészthető a szervezet számára, mint az állati eredetű) A sok jótékony tulajdonsága mellett ne hagyjuk figyelmen kívül a lencse „puffasztó” hatását sem. Ezt általában a lencse vastag héja okozza.
Átlagos tápérték 100 g
- Energia: 240 kcal
- Zsír: 1 g
- Szénhidrát: 42 g
- – ebből cukor: 2 g
- Rost: 9 g
- Fehérje: 19 g
- Só: 0 g