
A durumbúza, más néven kemény búza a mediterrán területek népszerű gabonafajtája. A durumbúza és a hagyományos búza közötti különbség a szénhidrát kémiai összetételében keresendő. A durumbúzában található keményítőt nehezebben tudja lebontani a szervezetünk, így az lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos búzáé. Emiatt a durumbúza fogyasztása az egészség megóvása érdekében mindenkinek ajánlott, de rendkívül hasznos a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek. Magas a rost és vitamintartalma. Vigyázzunk azonban arra, hogy a durumbúza és a belőlük készült termékek is tartalmaznak glutént!
A keménybúza őrleményéből tojás és egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül is kiváló minőségű tészták készülnek. A tészták sárga színét a magokban található természetes színezőanyag, a béta-karotin adja. Kenyérsütésre, dagasztásra önmagában kevésbé ajánlott, a nehezen hozzáférhető glutén tartalma miatt. Mivel a durumtészták nem tartalmaznak tojást, jól beilleszthetők a koleszterinszegény és vegán étrendbe is.
Összetevők: durum búzaliszt, víz.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1521 kJ/359 kcal
Zsír: 2,0 g
Szénhidrát: 71,7 g
– ebből cukor: 3,5 g
Fehérje: 12 g
Só: 0,01 g